Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Tuesday, March 2, 2010

Why?

"Kenapa perempuan muslim mesti pakai tudung?""Kenapa orang Islam tak boleh makan babi?""Kenapa kena solat lima kali sehari?""Kenapa kena puasa sebulan ramadhan?""Kenapa orang Islam hanya boleh makan sembelihan orang-orang Islam dan ahli kitab?""Kenapa orang Islam tak boleh minum arak?"Hikmah


Ramai orang suka memberikan hikmah atau reasons bagi soalan-soalan sebegini. Namun, kita sebenarnya tidak mengetahui sebab sebenar mengapa Allah menyuruh atau melarang sesuatu perkara melainkan yang diterangkan olehNya sendiri.

Contoh:

“Hai orang-orang yang beriman,
diwajibkan atas kamu berpuasa
sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu
agar kamu bertakwa.
(Al-Baqarah 2:183)

“…Dan dirikanlah solat;
sesungguhnya solat itu
mencegah daripada perbuatan keji dan munkar…”
(al-Ankabut 29:45)

“…Dan dirikanlah solat
untuk mengingatiKu…”
(Taha 20:14)

Tidaklah menjadi kesalahan untuk kita menerangkan hikmah-hikmah di sebalik sesuatu larangan atau suruhan samaada dari segi logic mahupun saintifik. Namun, kita tidak boleh mengatakan secara pasti bahawa hikmah-hikmah itu adalah sebab utama Allah melarang atau mewajibkan sesuatu.


Obedience is blindIslam adalah agama yang unik. Seperti dijelaskan beberapa kali sebelum ini, kepercayaan dalam Islam adalah tidak secara membutatuli. Ia adalah berdasarkan hujah dan bukti yang jelas. Faith is not blind.

Akan tetapi, dalam perkara ketaatan, kita mengikut perintah dan larangan Tuhan secara membutatuli. Obedience is blind.


Adakah ini logik?


Katakan kita mengambil seorang budak kecil sebagai contoh. Ibu bapa budak itu melarangnya daripada bermain di tepi jalan dan melarangnya bermain dengan api.Tetapi pada pandangan budak itu, perkara-perkara tersebut 'best' dan menyeronokkan. Dia menangis apabila ibu bapanya melarangnya daripada melakukan perkara-perkara tersebut.

Ini kerana, budak tersebut tidak tahu bahawa perkara-perkara tersebut adalah merbahaya dan boleh mendatangkan mudarat ke atas dirinya. Ibu bapanya tahu. Mereka tetap melarang budak itu.

Apabila budak itu telah cukup umur, ibu bapa budak itu menghantarnya ke sekolah.Tetapi pada pandangan budak itu, main lebih ‘best’ daripada belajar di sekolah. Pembelajaran di sekolah membosankan.

Dia tidak tahu kepentingan mendapat pendidikan di sekolah. Ibu bapanya tetap menghantarnya ke sekolah kerana mereka mahukan masa depan yang baik bagi budak tersebut.


Tuhan Maha Mengetahui


Tuhan Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Dia Maha Mengetahui apa yang baik dan apa yang buruk bagi manusia. Disebabkan kasih-sayangNya terhadap manusia, dia menyuruh kita melakukan perkara yang penting bagi kita dan meninggalkan perkara yang buruk.

“(Yaitu) orang-orang yang mengikut Rasul,
Nabi yang ummi yang (namanya) mereka dapati tertulis
di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka, yang
menyuruh mereka mengerjakan yang baik
dan melarang mereka dari mengerjakan yang buruk
dan menghalalkan bagi mereka segala yang baik
dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk
dan membuang dari mereka beban-beban
dan belenggu-belenggu yang ada pada mereka.
Maka orang-orang yang beriman kepadanya, memuliakannya, menolongnya
dan mengikuti cahaya yang terang yang diturunkan kepadanya (Al Qur'an),
mereka itulah orang-orang yang beruntung.”
(al-A’araaf 7:157)

Selalunya hikmah bagi sesuatu suruhan atau larangan itu dapat dilihat oleh manusia. Tetapi mungkin adakalanya akal manusia tidak mengetahui hikmah di sebalik sesuatu suruhan atau larangan tersebut. Walaupun begitu, disebabkan keimanan kita terhadap Allah yang tidak membuta-tuli, kita patuh terhadap perintah Allah.

"Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh.
Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan
tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit"."
(al-Isra’ 17:85)

Itulah sebabnya, ketaatan seorang Muslim terhadap perintah Allah adalah secara membutatuli. Our obedience is blind.

“Sesungguhnya jawaban orang-orang mu'min,
bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasul-Nya
agar rasul menghukum (mengadili) di antara mereka ialah ucapan:
"Kami mendengar dan kami patuh."
Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.”
(an-Nuur 24:51)

credit: source

4 comments:

Wawan Saini said...

erm..
jarang terpkir bnda nie..
kdg2 kita pn xtahu nk jawab ap if ad yg bertnya pertnyaan sebegini..
terima ksih sahabat.
sbb berkongsi..
byk yg saya blaja dari sini..:)

Ameen Muslim said...

salam...

subhanallah, entry yg sangat menarik serta mempesonakan. isinya penuh pengajaran agar diri yg leka kembali mendekati ALLAH SWT. gmbr kucing pula sesuai dgn topik yg ingin disampaikan. hehehe...

eJAI said...

salam..mnarik entri ini...tahniah pd penulis..moga truskan usaha dakwah krn Allah..

miNt said...

subhanallah.

:)

You may interest

Blog Widget by LinkWithin