Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.



Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.





Thursday, March 4, 2010

Thank you Allah


Mari mengingati Allah


Dalam surah Taha 20:14, ada disebutkan:

"..dan dirikanlah solat utk mengingati Aku."



"Kalau saya bagi awak RM1 juta, apa perasaan awak?"

Jawapan yg mesti diberikan:"Mestilah suka!"

So saya tanya lagi, "apa yg awak akan buat lps tu bila setiap kali jumpa saya?"

Dia jawab, "Mestilah saya berterima kasih sangat2 kat awak."

Kali ni saya tanya dia lagi "kalau saya bagi RM 1 juta kat awak.. tapi dengan 1 syarat.. keluarkan kedua2 biji mata awak.. nak tak?"

Jawapan yg confirm diberikan, "mana boleh!"

Saya offer dia lagi, "Kalau saya tambah lagi jadi RM 2 juta camna?"

Jawapan dia mesti: "Tak boleh!"

So, saya reply balik, "Maknanya mata awak ni lebih bernilai drp RM 2 juta.. Siapa yang beri awak mata? siapa yg beri awak telinga? siapa yg beri awak mulut? siapa yang beri awak rezeki? siapa yg beri awak ilmu? siapa yg beri awak oksigen utk bernafas?"


Jawapan dia, "Tuhan."



Saya sambung lagi, "Kalaulah saya bg awak RM 1 juta tadi, awak dah nak terima kasih kat saya banyak2, ni kan pulak Tuhan yg berikan awak segala2 yg jauh lebih bernilai drp itu.. cukupkah dgn hanya 5 kali sehari kita ingat Dia.. sedangkan kita terima nikmat Tuhan yang x ternilai harganya tiap2 hari..?? sepatutnya x cukup.."



nota

kita selalu mengingkari Allah
tp sedikitpn Dia tk balas dgn menarik nikmatNya dr kita
Dia beri kita ruang
Dia beri kita pluang
dan kita masih mahu mencari redho selain Dia

utk diri ini dan semua





6 comments:

miNt said...

ak tatau nk komen apa.

hehe..hehe..

alhamdulillah dengan segala kurniaan Allah SWT.

Wawan Saini said...

salam sahabat..
sungguh besar nikmatNYA.
namun seringkali kita lupa mensyukurinya..
jahilnay kita..
:(

Bro Fir said...

thank you allah

kucing2 bro comel sokmo
:)

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

Terboikk...kadang2 diri tidak seiring dengan keinginan, byk sgt benda yang melaghakan.

melatidaisy said...

salam..

terigat 1 lirik nasyid..

"Tuhan..dosaku menggunung tinggi
tetapi taubatku tak ku tepati
Tuhan..rahmatMu melangit luas
terlalu sedikit ku bersyukur.."

Allah tak pernah menzalimi kita sedangkan kita seringkali menzalimi hak2Nya..*sigh*

Tulip said...

Salam...betul 2..jarang kita nak mensyukuri nikmat yang diberi...

You may interest

Blog Widget by LinkWithin