Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.



Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.





Saturday, March 6, 2010

Do you know HIM?


English

Peace be upon Prophet Muhammad SAW

Dear friends,

Allah has no form. He is above all form. we distinguish a thing by comparing it. we know "fat" by comparing with "thin".


Allah cannot be compared to anything as Allah does not resemble anything.

Worshipping physical representations of God is considered shirk or the act of associating partners with God. it is the only unpardonable sin in Islam.


other worship statues and picture of God. islam rejects these man-made works as false gods that cannot create even " a single fly" and describes those who worship them as "feebleminded".

22:73


muslim do not try to imagine God because God is beyond the grasp of human imagination. nothing is like Him. He is so special.


(what do u think? do agree that we can compare or imagine "God" with symbols and man-made works) if we can "made" God, logically we are Gods, right?!)


Muslims focus instead on the attributes of Allah. what is Allah like? what is His nature? what does He do? the descriptions are in Allah's Names and Attributes.

We focus on the Beautiful Names and Attributes of Allah, n two well-known ones are The Most Merciful (Ar Rahim) and The Most Compassionate (Ar Rahman).


Muslims know that their every act of mercy towards things created by Allah brings them closer to Allah The Most Merciful.


The Almighty says, "if the Believer comes to Me walking, I go to him running."

Wallahualam





Bahasa Melayu

Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar SAW


Sahabat2 sekalian,

Allah tidak mempunyai bentuk sebagaimana kita manusia. Dia mengatasi segala bentuk di luar kotak permikiran manusia biasa spt kita.


Kita membezakan sesuatu berdasarkan membandingkannya. Misalnya, gemuk dan kurus, sehat dan sakit, tinggi dan rendah serta cantik dan hodoh.


Akan tetapi, Allah tidak boleh dibezakan hatta dibandingkan dgn sifat2 sedemikian. Krn Allah tidak mewakili sebarang bentuk yg terlintas difikiran kita.


Menyembah benda bersifat fizikal selain Allah adalah ditakrifkan syirik dalam Islam. Ianya dosa satu2nya dosa yg tidak Allah ampunkan melainkn bertaubat nasuha.


Patung, berhala atau lakaran gmbar Tuhan adalah dilarang. Islam menolak mana2 aktiviti ini yakni apa saja buatan manusia mewakili Tuhan sebagai sia2 .


Rujuk 22: 73


Umat Islam tidak boleh membayangkan Tuhan krn Tuhan melangkaui imaginasi manusia spt kita. Tiada apa yg mampu menandingi Dia. Sesungguhnya Dia terlalu istimewa.


Sekiranya kita mencipta sesuatu itu dan mendakwanya Tuhan dan kita menyembahnya, secara logic akal krn kta telah ‘mencipta tuhan’, ini bermakna kita adalah, ‘tuhan’ bukan?


Islam tidak begitu.


Umat Islam lebih melihat sifat2 Allah berdasarkan, apa rupa Allah dan sebagainya berdasarkan Asmaul Husna yakni 99 nama2 Allah.


Salah satu dari sifat Allah ialah Ar Rahman dan Ar Rahim yg membawa maksud Maha Pemurah dan Maha Penyayang.


Umat Islam mengenali Allah menerusi sifat2 ini. Dan juga percaya kerja2 baik atau amalan ibadah membawa pengikutnya dekat dgn Pencipta.

Firman Allah SWT,

Sekiranya hambaKu selangkah mendekatiKu, seribu langkah Aku mendekatinya


Wallahualam

2 comments:

saya said...

kita ase takot bila dengar azab Allah yg Allah akan bg.. tapi nape kita macam xde usaha je nak jd lagi baek.. bajet macam skang da cukup baek dan tak nak perbaiki diri..

ok lebih kepada saya..
=(

Wawan Saini said...

Salam Sahabat.
cuma kat sini ruang kita berdiskusi.
besar azab dariNYA..
aku juga sering alpha..
tapi cuba untuk memperbaiki..

p/s : tinggalakn email sahabat dalam ruang komen saya...senang untuk update apa2.

You may interest

Blog Widget by LinkWithin