Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Tuesday, June 2, 2009

Dakwah Dalam Masyarakat Majmuk 2

Hinduism

Kitab Hindu memperakukan Tuhan yang satu. Menurut kitab Juvedas, Tuhan tiada ibubapa dan kitab itu juga melarang menyembah barang semulajadi dan buatan tangan. Ianya bertentangan dgn amalan penganut Hindu kini.

Berikut merupakan nama2 tuhan yg dipercayai oleh penganut Hindu

SAIVAM - Siva

VAISHNAVAM - Vishnu

SOWRAM - Matahari

KOUMARAM - Murugan

GANAPATHIYAN - Ganapathi

SHAKTI - Sakti


Konsept Trimurti dalam ajaran Hindu

- Pencipta

BRAHMA

- Pentadbir

VISHNU

- Pemusnah

SHIVA

Dewa Arumugam mempunyai 6 muka.

Ajaran Hindu memperakui EK TUAM atau 1 Tuhan. Ironinya, mereka menyembah beberapa tuhan dalam kehidupan mereka

Menurut ajaran ini juga, konsep ISTHA DEVA masih digunapakai. yakni konsep SUKA TUHAN. ini bermakna, penganutnya boleh memilih tuhan mana yg mereka suka dan mahu sembah.

Konsep THIRUMANDIRA menekankan ttg penegahan perayaan Thaipusam. Namun, perayaan ini masih diterima dan diamalkan.

Menurut kitab THIRUARUYPA

Karpanai Kandetha
JOTHI karunai Yeh
oruvam Aagi

yg membawa maksud

Tuhan berupa Nur dan tidak dpt dibayang rupanya, sifatnya berupa Rahman dan Rahim.

**************

Ajaran Hinduism menerusi kitab2 lama menekankan ttg tuhan yg 1 namun penganutnya tidak menerima pakai apa yg tlh termaktub dalam kitab mereka. Ini krn, penganut itu sendiri tidak membaca kitab mereka krn kitab2 itu dikarang dalam bahasa Sanskrit yg sukar diterjemah.

** selepas ini - ajaran BUDDHISM

No comments:

You may interest

Blog Widget by LinkWithin