Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.



Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.





Monday, April 26, 2010

Kita vs Mereka

Sejak kecil, kita ditakutkan dgn gerakan2 Kristianiti dan yahudi.

Apa yg menyedihkan dakyah ini direka2 oleh org Islam sendiri dan disampaikan generasi ke generasi..
sebagai cth :

Holy Water - tidak benar sama sekali dakwaan air ini mengandungi jampi utk memurtadkn org Islam sedangkn mereka sendiri (Kristian) tidak meminumnya.

Ibubapa bimbang dgn anak2 yg mgkin terpengaruh dgn elemen yg menjurus kpd murtad - satu aspek yg paling dan perlu dibimbangi.

Akn tetapi apakah yg lebih penting dr murtad?

Pemahaman agama yg jelas. Ibadah yg sahih dan Akidah yg sejahtera.

Terlalu byk isu disebalik semua ini.
Kita bimbang anak2 kita terjerumus dlm perangkap murtad sedangkn kita tidak menyediakn mereka bekalan cukup utk menepisnya.

Sebagai cth, kita membekalkn anak2 kita dgn peta. tapi kita tk sediakn panduan dan bimbingan bagaimana membaca peta tersebut.

Sudah terlalu lama kita takutkan gerakan mubaligh Kristian.
Apakah yg harus ditakuti sekiranya kita yakin bahawa Islam adalah kebenarannya?

Remaja masakini lebih gemar membaca ttg dakyah2 yahudi dn kisah misteri pelan kedatangan Dajal Al Masih namun persediaan ke arah menangkis dakyah dikalangan kita masih kurg dan lemah.

Selepas kita membaca dakyah2 ini apa yg kita lakukan? Sebarkan?
Sedangkan pokok pangkal dan kebenarannya masih belum pasti dn jelas.
Boleh jd kita menyumbang kpd fitnah dan memburukkn agama lain.


“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” 

[Al Hujuraat : 6]


Smpai bila kita hanya bimbang dan takut sedangkan gerakan dakwah pihak satu lagi terus maju dan mara.
Kita hanya tahu menepis, menuduh dan berdoa.





Cukuplah dgn ketakutan yg kita cipta ini. 
Mari kembali kpd Al Quran dan AsSunnah


Islam agama yg benar.


 wallahualam bisawab




nasihat khusus utk diri ini 





nota
sy pernah membaca beberapa rencana mengenai dakyah yahudi dn kristianiti yg begitu popular dikalangan remaja skrg. namun, byk yg ditulis tidak berdasarkn kajian yg tepat. Bukan mahu menyokong agama lain, lebih kpd peringatan kpd kita supaya menjaga agama dan akidah kita dlm ms sama berhenti menfitnah agama org lain. Dakwah dan mesej Islam tidak akn smpai sekiranya kita menuduh org lain apa yg mereka sendiri tk pernah lakukan. Menfitnah dan memburukkan agama org bukan ajaran Islam apatah lg tnpa bukti dn sumber yg sahih.

Allah Lebih Mengetahui.

10 comments:

sI tEDI said...

selalu juga dengar masa zaman2 sekolah dulu pasal air holy ni. ada yg kata di perbuat dr janin yg di keringkan n bla.. bla.. bla

mmg percaya. maklum ler. dulu masa sekolah2 bial dengar pasal kritian.. dakyah2 yg cepat tersebar. mmg gerun gila.

tapi aku setuju.

kalau kita kuat iman. dan rasa Islam itu agama paling benar kita tidak perlu takut apa-apa!
TQ atas perkongsian!

tentang seseorang said...

betul-betul
aku cukup tak suka bila orang membuat uduhan tanpa usul periksa.
hanya mendengar khabar angin dan mulut orang.

kite sepatutnya percaya dengan diri sendiri.

blueCITY® said...

salam,

yup
kembali kepada al quran dan sunnah
semua akan selamat...

Frodo Baggins said...

ooiiittt ... wa ske entry ni! seyes jeb! tabikkkk ...


betul, kita slu dimomokkan dgn mende2 kecil n lupa mende yg lebig penting n perlu dititikberatkan.


11/10!!

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Insan tersepit diantara nilai & budaya serta nilai & agama. Sering semua bercampur-aduk kerana tiada atau tidak cukup ilmu & fahaman jitu.
Tokoh Islam sendiri sering keliru antara mengajar & menghukum. Mubaligh Islam pula sering terlupa antara jihad & cita-cita sendiri.
Penganut pula lbh suka mengikut akur kepada pemimpin & idola.
MAKA JADILAH SEGALA HURU HARA!

miNt said...

org takut air holy,org marah kepala babi masuk masjid,orang bakar gereja...

ada sesiapa amik berat tentang hiburan dan budaya yg masuk pelan2 sebagai kebiasaan dalam hidup?

jangan terlampau taksub dengan yang terang lagi bersuluh sedangkan tak mencuba selidik yg tersirat.

nak sesatkan orang islam senang saja.bagi hiburan dunia.kalau yang tu pun tak boleh tepis.tak payah bagi air holy pun karam.

hanya pendapat.

hikhikhik^^

Tulip said...

kalu diikutkan banyak jew yang berlaku sekarang sebb iman tak kuat kan..

so kuatkan iman diri sendiri dulu..itu yang utama..

sekamar rindu said...

salam..

byk kali dengar....betul ke tak betul yg sebenarnya.?

sekamar rindu said...

salam...

saya tanya pasal

holy water..

syLph said...

oh setuju komen tedi.
selalu sgt dgr orang cakap macam tu.

You may interest

Blog Widget by LinkWithin