Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.



Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.





Wednesday, April 21, 2010

Buang Tabiat

Tertarik sy dgn satu pandangan seorg ustaz dlm satu ceramah mengenai penambahbaikan sistem hubungan masjid dan masyarakat baru2 ini.

Menurutnya, masyarakat kita susah nk keluar dr kebiasaan.
Apa sj perkara yg dilakukan secara diluar kebiasaan akn dianggap sebagai buang tabiat

Buang tabiat pula merujuk kpd istilah org2 lama kpd mereka yg semakin dekat ajalnya.

Sebagai contoh,

Apabila wartawan bertemu dgn keluarga si mati, soalan yg wajib ditanya ialah

"apakah perubahan yg berlaku pd arwah beberapa hari ni....?"

"Arwah tiba2 byk ckp, suka bergurau, makan dgn banyak..pegi masjid...solat jemaah"


Dan apabila shbt2 kita yg ingin berubah kpd kebaikan, perkara pertama yg kita akn sebut ialah,

"Buang tebiat ke hang tiba2 pegi masjid subuh ni?"

Ketika sy tggal di hostel tk lama dlu,
seorg shbt sy begitu meminati gitar dn muzik..
dan beliau jarang2 solat melainkn solat Jumaat di masjid.

satu hari, apabila singgah di biliknya, beberapa rakan terkejut melihatnya solat

masing2 bertanya,

"eh, tahu solat rupanya.."

"buang tebiat budak ni.."
"ingatkn dh tk knal tikar sejadah"

dan yg lebih ekstrem berkata,  "hari2 sibuk dgn muzik, solat pn tk guna, bukan diterima.."

apabila bertemu dn bertanya pd shbt td, beliau mengadu, lama tk solat krn merasakn dirinya jahat dan tidak diterima solatnya seolah2 mengiyakn kata2 rakan2 td.

Apa yg menyedihkn ialah, apabila seseorg itu mahu keluar dr kegelapan ke cahaya, bermacam kata2 yg menyakitkn akn kita keluarkn.

Bukankah lebih baik kita memujinya apabila seseorg yg tk pernah solat, tiba2 tergerak utk solat sekalipn cuma satu waktu sehari. ia satu permulaan yg sgt baik.
ataupn, cukuplah sekadar menghadiahkn sekuntum senyuman.

Sahabat begini perlukn bimbingan dn skongan.
Dan kata2 yg menyakitkn itu sbnrnya lebih tajam dr mata pedang

Jom berubah!!!




Pesanan utk diri ini dan semua.

Wallahualam bisawab



9 comments:

BaBbliNg BaR0nNESs said...

salam..
hmm betul2
wen i changed, pple gave me weird looks n told me that i wont last long as an islamic person.

talk about giving support -_-"

but our society is like dat. see how they treat converters...haih..

mamai said...

mind set orang kita tidak banyak ynag berubah

lumut said...

terima kasih yusuf kerana berkongsi..=)

tentang seseorang said...

kan2..memang selalu cam tue..
membuat orang yang ingin berubah terus hilang semangat..

♥chentatiku♥ said...

bila yg batil dipandang biasa
dan yang haq dipandang ganjil

tanda akhir zaman~

LORD ZARA 札拉 said...

sebab tu akan selalu pekakkan telinga kalau orang mengata macam2~

orang bukan Allah yang mampu baca hati kita~

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Bunyinya sp sikap pasif & menjengkelkan dlm masyarakat Melayu yg kemudian menjangkit ke seluruh warga lain .. :(
Tp Kak G yakin, bg yg sudah berhijrah & lebih mendekatkan diri dgn Allah SWT, mereka sudah lama meninggalkan sikap & ucapan2 begitu. Kak G sendiri mmg dah lama tak mendengarnya.

sekamar rindu said...

salam..

betul..selalu byk yang tanya mcm tu..

manna_salwa said...

salam,
erm..xdinafikan inilah realitinya sekarang..
amar makruf nahi mungkar dah semakin ditinggalkan..
bertambah teruk bila org buat baik kena kutuk n buat jaat dipuji..
benarlah dunia menuju penamatnya..
semoga kita dijauhkan dari menjadi salah seorg dari golongan yg alpa ni..

terima kasih utk cetusan rasa ni..membuat kita berfikir sejenak..

You may interest

Blog Widget by LinkWithin