Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.



Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.





Saturday, April 3, 2010

Jangan Marah

Seorang kenalan memberitahu sy, org yg slalu memaki hamun dan marah2 baru2 ini meminta pertolongan drnya.

kata sahabat tadi, dia tk mahu menolong krn sakit hati dgn perbuatan org tadi.
katanya, dia tk boleh nk hipokrit membantu sedangkn dianya tidak ikhlas. apatah lagi selepas perbuatan org tu kpdnya.

sy membawa shbt td mengimbau kisah dimana pd zaman Nabi SAW, seorg yahudi memaki hamun dan membaling sampah kpd baginda setiapkali baginda melalui jalan tersebut.

dan, baginda tk pnah sekalipn mengadu pd shbt atau membenci yahudi terbabit.

kalau kita, bgaimana agaknya?

dan selepas beberapa lama, baginda dapati yahudi terbabit tidak kelihatan lg menunggunya di jalan utk membaling sampah kpdnya, baginda bertanyakn kpd jiran yahudi terbabit dn mendapati dianya sakit.

baginda SAW segera menziarahinya, mengemas rumahnya dan menyediakn makanan utknya.

ats kebaikan inilah, yahudi tadi akhirnya malu dn insaf serta akhirnya memeluk Islam di hadapan Baginda SAW.


kata shbt tadi, tk mgkin beliau mampu berpendirian dan bersikap spt Rasulullah SAW.

pada saya, sape lagi suri ikutan terbaik? kalau kita tk nak ikut baginda Nabi SAW, kita nk ikut siapa?

Baginda menjalankn dakwah seiring dgn akhlak murni baginda...

Baginda contoh terbaik.

berbalik kisah shbt tadi, sy pernah mengalami mslh yg sama baru2 ini...
walaupn sukar utk memaafkn perbuatan org...namun apa yg lebih menenangkn ialah berusaha memaafkan apa adanya..

membersihkn jiwa2 kita dr perasaan benci dan marah...






Betul, kita manusia biasa..mana mgkin kita mampu sehebat akhlak Nabi SAW. tetapi, sama2 kita berusaha dan menjadikan baginda teladan terbaik dlm amalan seharian kita.

mulakn hari dgn senyuman krn itulah sedekah yg mulia, besar ganjarannya tetapi paling sukar utk dikeluarkan

: )


utk diri sendiri dn semua khususnya

Wallahualam bisawab.



**masih belajar utk senyum

5 comments:

miNt said...

ak pun pernah mengalaminya.

walaupun dimaki bertubi ak tak pernah pun marah org tu.

sampai sekali dia mintak pertolongan ak.

ak tolong saja macam tadak apa pernah berlaku.

ramai kawan ak kata dia saja nak susahkan ak,bukannya nak mintak pertolongan pun.

tapi ak abaikan kawan2 ak dan ak tolong dia.

skg ak dah tolong,dia senyap pulak.

ak tatau apa status pertolongan ak skg.





sebenarnya ak saja nk cerita.
ak tak kisah pun kalau dia senyap.
janji ak dah tolong orang secara ikhlas.
tapi kawan2 ak tetap kata ak bodoh.


sebenarnya ak tadak motif cerita.
saja nk komen.
lama tak singgah.
hahahahaha..;DD

Afzainizam said...

Salam dari kami sebuah ikatan persahabatan
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

blueCITY® said...

salam,
kita manusia yg lemah
tak sempurna
walau kita mmg nak jadi baik
tapi dlm hati kita tak lepas dari sakit hati dan dendam
cuma, bagi org yg masih punya hati yg bersih, akan ada sedikit penyesalan selepas dia lakukan dan meminta maaf dengan tuhan
tapi ini kesalahan sesama manusia
hablunminnas, tak kira lagi hablunminallah..

semoga tuhan hapuskan dosa2 kecil kita
amin

DDrfauziah said...
This comment has been removed by the author.
DDrfauziah said...

Aslmkm Yusuf.
Sorry ssgt ... jgn merajuk ya.
Persoalan ini sebenarnya dirasai apabila kita terus melayan perasaan yg marah & benci tu. Jika kita sentiasa taat kepada suruhanNYA, serta berastaghfar & berdoa kpd Allah SWT memohon supaya kita sentiasa diberkati dgn hati nurani, rezeki & iman serta taqwa, insya Allah, marah tdk akan duduk lama & dendam tdk sempat bersarang.

You may interest

Blog Widget by LinkWithin