Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Saturday, October 24, 2009

Kemaraan Kristianiti

Sejak dulu hingga kini, golongan Kristian berusaha dgn gigih menyebarkn agama mereka. Ini dilakukan menerusi satu gerakan yg dikenali sbg Evangelism (penginjilan). Sehubungan itu, Allah SWT memberikn peringatan kpd umat Islam sentiasa berwaspada menerusi FirmanNya

Orang2 Yahudi dan Nasrani tidak akn senang kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau mengikuti agama mereka. katakanlah, sesungguhnya petunjuk Allah itu petunjuk (yg benar). Dan sesungguhnya jika engkau mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan dtg kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu

Surah Al Baqarah : 120

Apa yg menarik, antara faktor mengapa mereka bertungkus lumus menjalankn aktiviti penginjilan ini krn secara realiti, agama Kristian sudah tidak diterima dgn baik di eropah. ini merupakan pengakuan dr salah seorg pemimpin tertinggi Kristian sendiri iaitu Mendiang Pope John Paul II (1994) pada penulisannya terkenalnya Crossing The Threshold of Hope mengulas spt berikut.

Menjelang tahun 2000, dunia kita amat memerlukan kpd Iniil. Kita meraakn demikian disebbkn dunia seolah2 cuba menjauhkn dirinya dr Injil, ataupn dunia masih lg belum mengenali injil. Di mana situasi pertama - menjauhkn diri dr injil - secara realiti benar apabila merujuk kpd dunia lama, terutamanya benua Eropah manakala situasi kedua benar merujuk kpd benua Asia, Timur Tengah dan Afrika.

Pope John Paul menambah

(agama kristian) mengalami penurunan di benua Eropah namun mengalami peningkatan di benua Afrika dan Asia.

Jelas di sini, Pope john Paul sendiri mengakui agama kristian mengalami suasana muram di negara barat terutamanya eropah. namun ia mengalami peningkatan di benua afrika dan asia. ianya sudah tentu disebbkn oleh usaha gigih para mubaligh mereka.

sumber kenyataan pope john paul (crossing the threshold of hope, 1994 halaman 110)


**Suka utk saya ingtkn di sini, kebanyakan dari kita mengalami salah tafsir dan kefahaman ttg ajaran Kristian disebbkn kisah2 dongeng yg disebarkn oleh pihak yg berkepentingan dlm mensensasikn perihal Kristianiti dikalangan org Islam khususnya org Melayu.

Sebagai contoh, terminum holy water akn menyebabbkn sukar mengucap. holy water kononnya diperbuat dpd janin dan sirap yg disihir dan sebagainya. hal ini menyebabkn masyarakat kita skeptikal ttg isu sebenar yg cuba diketengahkn dlm mengatasi kemaraan mubaligh kristian ini.

*holy water biasa dicampur sedikit minyak zaitun dan sebagainya adalah air utk upacara pembaptisan dan org Kristian tidak meminumnya.


mulai hari ini, bebaskn diri kita dr segala kisah sensasi mengenai kristianiti dan belajar bagaimana menangkis dakyah mereka.

semoga umat Islam tidak terbuai2 dgn kisah sensasi sebaliknya berusaha utk memperbaiki diri dan menyelamatkn umat Islam seluruhnya.

Wallahualam.

3 comments:

mamai said...

kita lebih takutkan holly water dari keruntuhan akidah dan iman orang islam itu sendiri...

tidak berembang kristian itu andai kita dapat menunjukan keimanan dan kebenaran islam itu

sI tEDI said...

terima kasih atas info.

ketakutan melampaui pemikiran logik!

yusuf mujahidin ™ said...

mamai

apa perlu ditakutkn jika yakin islam itu benar

si tedi

terlalu byk dongengan..

You may interest

Blog Widget by LinkWithin