Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.



Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.





Tuesday, May 11, 2010

Smile

Ramai yg mengeluh susahnya nk berdakwah.
Nk kena pegi rumah ke rumah dn bersyarah pjg lebar
Terpaksa membaca buku2 ilmiah yg tggi2 bahasanya
Mahir dalam memahami Bible, agama2 lain dsb
Keluar berhari2 dan 24/7 dgn Al Quran dan buku2 hadits ditangan.

Benarkah dakwah ni sebegitu susah?

Pengalaman sy tk lama dulu
sy berada di satu tempat yg masing2 dlm keadaan marah dn letih menunggu komuter yg janji utk smpai tp lewat berjam2 dr msnya.

Tiba2, seorg non muslim tersenyum manis kpd sy.
Terus perasaan marah sy td bertukar ceria. sejuknya hati bila ada org memberikan senyuman seikhlas itu.

Kdg kita lupa, dakwah berjalan sepjg masa. Bila msnya pluang terbaik tiba utk berdakwah kita tidak tahu. jadi kita kena siap2kn diri utk berdakwah walau dlm keadaan apa sekalipn.

Mulakan dgn senyuman. Alangkah indahnya.




nota
saya masih belajar utk senyum
: )

12 comments:

Mohd Shahrul Hafizi said...

Junior aku selalu cakap senyuman aku manis. Padahal aku tak letak gula pun. Hahaha.

miNt said...

=]

yusuf mujahidin ™ said...

Shahrul

masuk bakul nmpknye...hehe


Mint
:)

manna_salwa said...

salam,
(✿◠‿◠)senyum tu mmg penting nk menarik org..
kalo muka kite masam or siyus sentiasa org pon takut.. nampak mcm x sesuai je kalo kite nk p nasihat org tapi kita appear to be unfriendly.. hehe~ sy pon xmo dkt mcm tu..

lagi 1,
“Senyum anda terhadap saudara anda adalah sedekah.” (Hadis riwayat Ibn Hiban dan Al Baihaqi)

so, senyumlah..n pastikan ikhlas kerana Allah..
(◕‿◕✿)

♥chentatiku♥ said...

(^__^)

nah, senyuman!

uNcLeJoE said...

a'a tol la .... terlupa bende sesimple gitu kan...selalu pikir yg rumit2 jer...senyum pun erapi untuk otot muka kan...tol ke? huhuhu

ehhh yusof duk selayang ke? insyaAllah UJ dtg kalo ade rezeki...:-)

LORD ZARA 札拉 said...

walaupun sakit~

ku tetap mahu ukir senyuman~

moga ia tak palsu~

NICK IRFAN said...

aku ingat salah masuk blog td? hehe ko tukar header ker? cantik header bru ni... ha! aku sokong ko bro! bila kita tgh marah nmpk je org senyum(tambh2 aweks cun) trus hati jd sejuk je mmg senyuman tu ubat paling mujarab la.. hehe

lumut said...

saya pon masih belajar utk tersenyum..
mane awk hilang ek...hurm

jane said...

betol bro...susah sgt

tp ms aku pi join program bro lim jooi sun, dia kata...kalau boleh ..dakwahlah walaupun kita tau sikit je ...

jom kita sama2...by writing pon boley kan..

tk dpt berjihad guna pedang...kite guna tinta dakwat ...;)


>____<

NICK IRFAN said...

senyum2 lah selalu! hehe

Mohd Shahrul Hafizi said...

Kanda Yusuf, bukan masuk bakul tetapi memang realiti. Kalau kanda Yusuf tengok boleh cair tau. Hahaha. :)

You may interest

Blog Widget by LinkWithin