Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Monday, February 22, 2010

PoligamiSusan : Kenapa Islam membenarkn poligami? Bukankah ianya penindasan terhadap kaum wanita?

Poligami merupakan salah satu kemudahan yg ada dlm agama Islam. Poligami juga dibenarkn diamalkan sekiranya mengikut syarat2 yg ditetapkn dlm agama Islam. Lelaki tk boleh mengamalkn poligami sekiranya tidak menepati syarat2 terbabit.

Di negara Barat, poligami ditolak krn menindas kaum wanita. ironinya, di negara2 maju spt Eropah dan Amerika Syarikat, nisbah wanita kpd lelaki semakin tggi dan ini sbnrnya permasalahan yg sukar dijawab oleh para cendekiawan Barat.

Sekiranya wanita lebih ramai dpd lelaki, cthnya jumlah lelaki 1 juta org manakala wanita 1.2 juta org. Sekiranya hanya monogami dibenarkn, kemungkinan 200 ribu wanita tidak akan bersuami.

Dan apakah penyelesaian bg masalah mereka ini?

1. Perempuan simpanan

Lelaki yg mempunyai kemampuan lebih dr segi nafsu seks dan wang akn menyimpan wanita sebagai simpanan mereka. Sekiranya melahirkn anak luar nikah sekalipn, anak itu tidak akan diiktiraf. Lahirlah ramai 'Bastard' dan inikah penyelesaian terbaik bg wanita Barat?

2. Touch n go

wanita berkhidmat sbg pelacur dan memberikn khidmatnya ditukar ganti dgn wang ringgit. apakah menjadi pelacur lebih mulia pd pandangan barat?

3. Lesbian

Disebbkn nisbah wanita lebih rmai, maka perkahwinan sejenis atau lesbian dibenarkn atas alasan kemanusiaan. meskipn ianya melanggar fitrah manusia. adakah ini penyelesaian bijak bg wanita2 Barat?

Islam membenarkn poligami bg mengatasi mslh spt ibu tunggal dan balu serta anak2 yatim. Lelaki Islam digalakkan mengambil wanita2 ini sebagai isteri mereka bg mendidik dan menjaga mereka.

Nabi Muhammad SAW sendiri berkahwin dgn janda kecuali dgn Aishah r.a

Di barat kini, berlumba2 wanita mengaku menjalin hubungan seks dgn selebriti lelaki terkenal spt David Beckham, tiger Woods, John Terry, Ashley Cole dan sebagainya..

Barat menentang poligami. sedangkn poligami adlh penyelesaian terbaik segala mslh yg disebutkn diatas.

sekiranya poligami dibenarkn, nescaya maruah wanita akan lebih terbela dan dipandang tggi..

Kerana ego, ada wanita sggup meletakkan maruahnya di kakinotakaki
Islam sebagai cara hidup

4 comments:

jalak lenteng said...

harap2 mereka sedar..aku pn sedar..ekeke

mamai said...

yang sebenarnya poligami itu untuk kebaikan tapi disalah gunakan

miNt said...

ak rasa isteri yang sanggup dimadukan suami sgt mulia.

kalau suami cukup syarat untuk berpoligami lah.

hehe..;D

Miss Samurai said...

Bg pihak wanita, sjujurnya mmgla skt utk bkongsi ksh.. tp sy xksh kalo dmadukn.. sbb matlamat idup utk bekalan akhirat.. wanita mredhakan suami berkahwin lg, payung emas ditawarkan.. taat pd suami, syurga mnjadi jaminan..

You may interest

Blog Widget by LinkWithin