Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Tuesday, February 9, 2010

Keaslian Al Quran

Apabila bertemu dgn non muslim, Al Quran antara apa yg menjadi pertikaian mereka. Ini kerana apabila kita mendakwa Bible bukanlah kata2 Allah sebaliknya hanya tulisan manusia yg byk kelemahan maka mereka juga menyalahkn Al Quran sbg tidak asli dan direka2..


Benarkah Al Quran yg kita baca hampir setiap hari ini tidak asli?

Jika benar asli, apakah bukti yg dpt dikemukakn membuktikan keasliannya atau lebih tepat penulis sbnrnya?


Soalan 1

Al Quran ditulis oleh Nabi Muhammad SAW

Dan engkau (Muhammad) tidak pernah membaca sesuatu kitab sblm (Al Quran) dan engkau tidak pernah menulis suatu kitab dgn tangan kananmu; sekiranya (engkau pernah membaca dan menulis), nescaya ragu org2 yg mengingkarinya.

Surah Al Ankabut : 48


Ayat ini jelas menunjukkan yg bagaimana mungkin seseorg yg tidak tahu membaca dan menulis spti Nabi SAW boleh menulis sebuah kitab yg sebegitu indah..?


Soalan 2

Al Quran ditulis oleh malaikat

malaikat tidak mempunyai ilmu jika Allah tidak memberitahunya.

Al Baqarah : 30

Soalan 3

Al Quran ditulis oleh syaitan
Al Furqan : 29

Ayat dlm surah diatas jelas menunjukkan bagaimana syaitan tugasnya menyesatkn manusia. Dan bagaimana mungkin syaitan yg dilaknat berkali2 dlm Al Quran boleh menulis sebuah kitab yg menyeru kpd maaruf dan mencegah kemungkaran?

Soalan 4

Allah sbg penulis Al Quran

Katakanlah (Muhammad), " barangsiapa menjadi musuh Jibrail, maka (ketahuilah) bhw dialah yg nenurunkn Al Quran ke dlm hatimu dgn izin Allah, membenarkn kitab2 terdahulu, dn mnjadi petunjuk serta berita gembira bg org2 beriman.
Al Baqarah : 97


Ayat ini membuktikan serta tidak syak lagi, Allah sbg penulis dan pemilik sbnr Al Quran.
1 comment:

mamai said...

al quran itu mukjizat sepanjang zaman

You may interest

Blog Widget by LinkWithin