Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Monday, January 18, 2010

Revert

S: kenapa org Islam begitu reserved dan angkuh? Apekah Allah Tuhan umat Islam saja? Bukankah Allah Tuhan Sekalian Alam? Rahmatan Lilalamin

J: Allah Maha Esa. Dalam Surah Al Ikhlas dh sebut bahawa Allah itu Esa, tk beranak dan diperanakkan dan tiada apa yg setara dgnNya. Bolehkah Allah dimasukkn ke dlm entiti Triniti yg menjadi rukun iman umat kristian?

S: Bukankah dgn membenarkn mereka menggunakan kalimah Allah maka mereka sbnrnya akn mendekati Islam. Bagi yg mencari, mereka akn bertemu dgn apa yg mereka cari

J: kalimah Allah mmg boleh digunakn oleh org bukan Islam sebagai ganti Tuhan krn mereka smmgnya ciptaanNya. Namun, apa yg Katholik minta bukanlahapa yg mereka katakan. Mereka mahu membuktikn kpd dunia bahawa sbnrnya konsep Esa itu salah dan konsep Triniti itu benar. malah dlm Bible tk wujud perkataan Triniti. Ironinya, dlm Quran Allah berfirman mengenai Triniti.

.....dan janganlah kamu mengatakn (Tuhan itu) tiga....
Surah An Nisa':171

S: Isu ini akn membuatkn bukan Islam menjauhi Islam. Bagaimana caranya mahu mengelakkannya?

J: Mudah. Tk perlu kita terus menyesatkn mereka dgn memberi kebenaran kpd mereka yg Allah itu entiti dlm Triniti. tapi, serulah mereka kpd Islam. Nk guna nama dan kalimah Allah boleh. dgn syarat, masuklah mereka kpd Islam. Sebagaimana Nabi SAW mengajak pembesar Rom dan Parsi beriman kpd Allah.


Masuklah Islam...Anda takan menyesalinya insyaAllah..

3 comments:

sI tEDI said...

siapakah yg memberi dan menjawab soalan ini?

mamai said...

aku harap yang terbaik untuk semua. penyelesaian harus bijak bukan unutk keoentingna politik

yusuf mujahidin ™ said...

tedi

soalan dan jawapan yg telah dikumpul dr beberapa org menerusi perbualan
=)


bro mamai

insyaAllah. itula sebaik2nya

=)

You may interest

Blog Widget by LinkWithin