Disclaimer

This blog is just for sharing an idea, fact and opinion regarding comparative religion studies. Author has no intention to mocking or insult others. Interested parties, may reproduce or quote materials published unconditionally.Comment should be accompanied by names or pseudonyms. Anonymous postings and those contains profanities and obscenities with intention to insult others will be rejected. Do provide any feedback or comment at the bottom of entry.Blog ini adalah nota pengalaman dan perkongsian untuk diri penulis dalam menjalani kehidupan dan dakwah perbandingan agama. Tiada niat untuk menghina atau memalukan mana mana pihak. Sekiranya mempunyai cadangan atau pendapat membina, adalah dialu-alukan utk berkongsi. Sebarang artikel dan tulisan di blog ini dibenarkn diulang siar tanpa syarat utk perkongsian. Blog ini juga melahirkan pendapat dan pandangan peribadi yang tidak mencerminkan pandangan sebenar mana-mana pihak khususnya organisasi yang disebut dalam tulisan blog ini.

Tuesday, November 22, 2011

Syahadah & Birokrasi

Baru-baru ni seorang jiran saya yang hanya dikenali sebagai Uncle Lim meninggal dunia. Uncle Lim seorang yang baik. Gemar membantu jiran yang dalam kesusahan. Kebaikannya disenangi oleh ramai orang.

Dilahirkan dalam keluarga cina di kampung Melayu, jadinya Uncle Lim sudah biasa dengan orang Islam. Perkataan macam alhamdulillah, asalamualaikum dan inshaAllah sudah menjadi percakapan biasa baginya. Niatnya bukan untuk mempersenda tapi lebih kepada terbiasa disebabkan pergaulan sehariannya disekeliling masyarakat Muslim.

Seringkali jiran-jiran bercerita tentang Uncle Lim yang pernah meluahkan hasrat untuk memeluk Islam. Namun, mungkin sangsi dan menyangka niatnya main-main maka sehinggalah hari matinya, Uncle Lim masih bukan Islam. Memeluk Islam bagi mereka rumit kerana terpaksa mencari masa membawa (bakal) mualaf ke pejabat agama yang jauh dan mengisi borang yang pelbagai. rumit sekali.


Akan tetapi, sebenarnya memeluk Islam tidak memerlukan itu semua. Cukuplah bersaksi Tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Maka Islam lah dia itu. Dan sesiapa juga boleh mengislam seseorang yang lain. Tak perlu melalui suatu proses rumit dan menyusahkan. Kerana Islam itu menyenangkan.

Malangnya, kerenah birokrasi dan sikap kita menyebabkan seseorang itu yang sepatutnya mendapat cahaya hidayahNya mati dalam keadaan tidak beriman.

Ajal, takdir dan hidayah itu tidak seharusnya dijadikan alasan atau penyebab untuk menutup kelemahan kerana kita pernah diberikan peluang. seharusnya tidak dipersiakan. selebihnya urusan Dia.

Semoga kita dapat selamatkan ramai lagi Uncle Lim di luar sana dan muslim yang masih jauh dariNya.
Kerana Islam bukan hanya untuk kita.

Untuk diri ini khususnya.

You may interest

Blog Widget by LinkWithin